בתחומים רבים ניתן לזהות מחלוקות קבועות הנמשכות לאורך שנים. תומכים של סוגי מוזיקה שונים, אפשרויות שונות לאכול את אותו מעדן חלב ובתחום היין אנו עדים שוב ושוב לדילמה הקבועה בעת רכישת יין אדום – האם לרכוש יין עשוי זני ענבים מסוג קברנה או מרלו? נבחן לעומק מה המאפיינים הייחודיים של כל זן וננסה לענות על השאלה מהו היין המתאים ביותר לארוחה הבאה שלכם.

מה המאפיינים של זן המרלו?

ענבי המרלו הכבדים מצטיינים בטעמים המזכירים פירות יער שונים. הפרי מבשיל במהירות רבה יחסית לזו של הקברנה סוביניון. שמו של המרלו, דרך אגב, נגזר משמה של ציפור השחרור חובבת הענבים המתהדרת בנוצות בצבע כחול הדומה לצבעם. הם מגיעים במקום מחבל בורדו, בו מיוצרים יינות רבים מהזן האהוב. בהשוואה לענבי הקברנה ענבי המרלו מצטיינים במתיקות רבה הנובעת משיעור נמוך יותר של חומציות בפרי.

מה המאפיינים של זן קברנה סוביניון?

הקברנה סוביניון אף הוא מגיע אלינו מאזור חבל בורדו הצרפתי ונושא עמו את הניחוח והצבע העמוק המיוחד. דרך אגב הסיבה לצבע זה, היא התהליך בו היין מושרה עם הקליפות במהלך הזמן שבו הוא מיוצר. כל אחד מיינות הקברנה סופח אליו טעמים רבים נוספים הנלווים ליין הן מהחבית בה הוא מיושן והן מאזור שבו גדלו הענבים. באזורים המתאפיינים בטמפרוטות גבוהות יחסית נגלה כי ליין נוספו ניחוחות פירותיים נעימים ובאזורים בהם הטמפרטורה קרירה יותר ניחוח היין יהיה קריר יותר, יש הטוענים עשבוני כמו אקליפטוס ועצים ירוקים.

קברנה פרנק

קברנה פרנק הוא אחד ההורים הגנטיים של הקברנה סוביניון. כאשר בוחרים ביין קברנה פרנק העשוי 100% מענבי הפרי נוספים לו ניחוחות מרעננים של פירות ומרקם קטיפתי ונעים הנלגם בקלות. את סוג היין הזה אפשר לשתות בקלות גם ללא ארוחה לידו והוא מתאים במיוחד להרמות כוסית שונות.

לאילו מאכלים מתאים כל זן?

הניחוחות והטעמים היחודיים לכל אחד מזני הענבים הופכים את היין המיוצר מהם למתאים למאכלים שונים. כאשר רוכשים יין אדום חשוב להתייחס לא רק למהות המנה המוגשות (עוף, דג או בשר) אלא בעיקר לרוטב עמו תוגש. רטבים כבדים ועמוסים המשלבים בתוכם עגבניות יוגשו עם יין אדום עמוק יותר בעוד רטבים קלילים יכולים להשתלב מצויין גם עם סוגי יין קלילים או לבלנד של מרלו עם סוגים אחרים של יין.

את יין המרלו נמליץ לשלב עם מנות מתובלות היטב. כלל אצבע ידוע הוא שהיין אינו אמור להתנגש בטעמי המנה אלא להשתלב איתם ולחדד אותם. ליין, שלרב מתאפיין במבנה מלא יותר יש נטייה לאזן טעמים מעט חריפים המשתייכים למעדנים של המטבח המזרחי. למרות המיתוס הקבוע כי יחד עם גבינות נהוג להגיש רק יין אדום, טעמן של גבינות הקממבר החזקות משתלב מצויין עם המרלו.

לעומת זאת את יין הקברנה נמליץ לשלב עם מאכלים כמו מנות סינטה, סטייק אנטריקוט או אף גבינות קשות. יין קברנה סוביניון מתאים גם לצד מנות עוף העשויות היטב וכוללות רטבים המכילים מרכיבי פרי כמו רוטב דבלים, שזיפים מיובשים או צימוקים. נסכם בעוד מאפיין המבלבל רבים בהתייחס לרכישת היין לארוחה.

יין יבש או מתוק?

למי שלא מכיר את המושגים השאלה האם היין יבש נשמעת תמוהה מעט. כל היינות רטובים, לא? בפועל, המונח יין יבש מתייחס לרמת המתיקות של היין. בדרך כלל נעדיף בארוחה גדולה וחגיגית להסתפק ביינות יבשים שאינם מתוקים מדי (משום שהם עשויים לפגום בטעם המנה במפגש המשותף ביניהם). לעומת זאת, כאשר אנו מגישים קינוח נוכל לשלב אותו עם יינות מתוקים יותר.

לסיכום, בקרב בין המרלו לקברנה אין מנצח אחד. שני היינות האדומים מציעים טעמים עמוקים עם ניחוח של פרי או ניחוח מרענן של אקליפטוס – תלוי במזג האוויר בו גדלו. הם מתאימים להגשה עם מנות בשריות עיקריות, מנות עוף ואף בשילוב עם חלק מהגבינות, בייחוד הדומיננטיות והחזקות שבהן. נקנח בטיפ אחרון לארוחה הבאה - לפני שאתם מגישים את היין האדום ודאו איזו טמפרטורה אידיאלית לזן הענב הנמצא בבקבוק וקררו את הבקבוק למספר דקות בעת הצורך. במיוחד אם בבית יש חימום או בימים חמים במיוחד כאשר הארוחה מתקיימת מחוץ לקירות הבית.

*המדור הינו מדור צרכני ואין לייחס לנאמר בו תחליף לייעוץ מקצועי. ט.ל.ח